МA filmfest plakat

4 – 7 април 2022 (понеделник – четвъртък), зала първи етаж
Фестивал Master of Art 2022/ Стара Загора. Документални филми за изкуство.
Пролетно издание.
Вход: 7 / 5лв. за ученици и пенсионери
Билетите ще бъдат в продажба на касата 1 час преди всяка прожекция.

 

 

 film Uffizi

4 април 2022 (понеделник), 18:00 ч., зала първи етаж
Уфици отвътре / Германия / 2021 / 96 мин.
реж. Корина Белц и Енрике Санчес Ланш
Отвъд залите на един от най-старите музеи в света – галерия „Уфици”, построена през 1561 г. – всяко занимание се превръща в ритуал. Срещаме се с изпълнения със страст персонал, ръководен от германския директор Айке Шмид, неговите асистенти, архитекти, уредници и портиери. Ставаме свидетели на внимателните преговори с британски художник Антъни Гормли относно позиционирането на една от неговите скулптури. Сблъскват се различни менталности и гледни точки – наблюдаваме европейско сътрудничество „в миниатюра”. Освен това филмът ни потапя в картините на Ботичели и Артемизия Джентилески, разкрива ни картината от XVII в. „Падението на бунтовните ангели”, която провокира нашата уазвимост и арогантност.
Кадри от войната и бомбен атентат на мафията показват историята на заплахите и безкрайните усилия да се съхрани и поддържа тази уникална колекция за бъдещите поколения.

 

film Voev

5 април 2022 (вторник), 18:00 ч., зала първи етаж
Воев – Филмът / България / 2021 / 90 мин.
Филмът разказва за живота и творчеството на Димитър Воев – музикант, поет, творец, един от най-емблематичните представители на неформалната, културна вълна в България, от края на 80-те и началото на 90-те години. Роден през 1965 година в столицата на България – София, Воев твори по време на тоталитарния, социалистически режим и зараждащия се преход – период, белязан от неизбежната цензура и догми в културата и изкуството. Музиката и дълбоките му поетични метафори отразяват стремежа към свобода и себеизразяване на цяло едно поколение и продължават да живеят, чрез своята непреходност, и до днес. Фабулата проследява годините от ранното творчество на Воев, през кулминацията в музикалната му група „Нова Генерация“, до преждевременната му смърт на 27-годишна възраст. Филмът разкрива пластове и прозрения на дълбока душевност, чрез малко познати авторски текстове на музиканта, архиви и моменти от личния му живот, споделени от най-близките му хора.
▪ Продукция: Мач Пойнт Продакшънс
▪ С участието на: Светослава Воева, Павел Воев ,Симеон Воев, Нели Недева-Воева, Магадалена Воева, Димитра Воева, Нео Куцинов, Кристиян Костов, Михаил Пешев, Васил Гюров, Алина Трингова, Екатерина Атанасова, Петър Миланов, Пенчо Попов, Димитър Попов, Росен Даскалов
Глас зад кадър: Иван Москов
▪ Режисьор: Биляна Кирилова
▪ По идея на: Валерия Стойкова, Биляна Кирилова
▪ Сценарий: Биляна Кирилова, Неда Миланова
▪ Режисьор на монтажа: Емил Граничаров
▪ Оператор: Теодор Фичев
▪ Музика: „Нова Генерация”/ „Кале”/ „Воцек и Чугра”
▪ Саунд дизайн: Емилиан Гацов-Елби, Флора Поп
▪ Директор продукция: Славиния Кацарска
▪ Делегиран продуцент: Неда Миланова
▪ Продуцент: Валерия Стойкова
Филмът е осъществен с подкрепата на Столична община – Програма „Култура“, Национален фонд „Култура“, Фондация „Димитър Воев – Нова Генерация“.

 

film Yeats

6 април 2022 (сряда), 18:00 ч., зала първи етаж
Джак Б. Йейтс: Човекът, който нарисува Ирландия / Ирландия / 2021 / 50 мин.
История, която никога не е била разказвана на екрана, за визионера загадка, художника Джак Б. Йеитс (брат на безсмъртния поет Уилям). Ирландският писател Колм Тойбин предприема разкриващо и философско изследване, емоционално разказано от Пиърс Броснан.

 

film Vonnegut

7 април 2022 (четвъртък), 18:00 ч., зала първи етаж
Кърт Вонегът – Неподвластен на времето / САЩ / 2021 / 127 мин.
Реж. Робърт Уейд и Дон Аргот
Филмът е както отдаване на почит към великия писател, така и вещо въведение в неговия свят за непосветените. Този пръв по рода си документален филм за Вонегът представя детайлен поглед към корените и творческото развитие на писателя. Представени са детството му в Индианаполис, преживяванията му като военнопленник във Втората световна война, бракът му, семейството и развода, ранната му кариера като автор на реклами за „Дженерал Електрик” и продавач на автомобили, както и дългите му години на опитващ се да пробие автор, преди славата да го влъхлети с публикуването на „Кланица 5” през 1969 г.
Работата по този филм е започнала още преди 39 години, когато младият тогава режисьор Робърт Уейд пише писмо на своя литературен идол, предлагайки му да направи филм за него. Снимките започват през 1988 г. и приятелството, което Уейд и Вонегът формират през десетилетията, е показано във филма. Кърт Вонегът е преди всичко биография на обичан американски автор. Но също и документ за одисеята на един кинематографист, изследващ въздействието на един писател върху собствения си живот, разраснало се далеч отвъд отпечатаната страница.

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“