19 май 2022 г. (четвъртък), 18:00 ч., зала първи етаж и фоайе юг
Изложба и представяне на албум „101 картини от България” на арх. Белин Моллов.

Изложбата включва акварели на интересни сгради от Стара Загора и региона и от други места в България, рисувани от арх. Белин Моллов, придружени с текст.

Арх. Белин Моллов е роден в Русе на 23 октомври 1946 г. Дипломира се в Катедра „Градоустройство“ на ВИАС през 1969 г. Има повече от 45-годишен опит в областта на устройственото планиране и градското развитие. Работил е 20 години в КНИПИ „Софпроект“ – Дирекция „Генерален план на София“. Има международна квалификация по териториално и селищно устройство, регионално развитие и управление, стратегическо планиране и устойчиво градско развитие. Участвал е в експертната група на Съвета на Европа за разработването на „Хартата на градовете“. Бил е заместник-министър на МРРБ, съпредседател на преговорната позиция „Регионална политика“ по договора за присъединяване на България към Европейския съюз, съветник на министъра на РРБ, хоноруван преподавател по специалността „Урбанизъм“ в УАСГ и модератор на обществени форуми. Арх. Белин Моллов е един от утвърдените художници архитекти, с принос в съхраняването на архитектурната памет на България и със средствата на изобразителното изкуство. Многобройни изложби съпътстват целия му професионален път. Предпочитана техника за художника Белин Моллов е акварелът, а предпочитан обект за изобразяване са знакови български къщи и места, както и известни архитектурни забележителности в Испания, Германия, Румъния, Гърция и др.

101 картини от България, издание на Академично издателство „Марин Дринов“
Румяна Прешленова за книгата:
„Тази книга е плод на вдъхновение и отдаденост. Тя също така е резултат от щастливото съчетание между артистизъм и академизъм. Роди се от желанието на архитект Белин Моллов да покаже на широката публика някои от най-успешните си творби и готовността ни да го подкрепим в това начинание. От множеството рисунки, които той ни предостави, подбрахме онези, които пресъздават най-значимите места и обекти от България. Някои от тях са посветени на паметници на античната и средновековната история. Те представят пет от общо седемте обекта в днешна България, които са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Събрахме също изображения на местата, където са материализирани усилията на българската нация със собствени сили, но и с участието на международно известни австрийски, италиански, френски и чешки творци, да навакса пропуснатото през вековете на чуждо владичество и да заживее като „Европа“.
Редом с тях са избрани знакови паметници, запазили националната памет за страдание, саможертва, подвиг и признателност. Не на последно място включихме и картини, които представят част от османското наследство, за да не се забрави. Кратките описания са полезно допълнение към художествено пресъздадените обекти, а виждането на твореца не конкурира професионалните фотографии. Биографичните бележки на най-често споменаваните архитекти представят личностите, чиито реализирани проекти са представени тук. Вярваме, че предлагаме на читателите един различен поглед към нашата история и култура. Книгата също така може да е скъп спомен от дома за българите в чужбина и покана да посетят отново България, която да преоткрият и обичат.“

Изложбата ще остане до 19 юни 2022 г.

Корица на книгата 101 картини от България

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“