Дни на планинарското и екстремно кино в Стара Загора
28 – 30 март 2023
Най-добрите филми от последното издание
на Международния Банско филм фест

ПРОГРАМА

28 март (вторник)

18:00 – 18:10 ч. – откриване

18:10 – 18:56 ч.  
„Доо Сар – филм за ски експедицията на Анджей Баргиел в Каракорум“, 2021, Полша, Якуб Гжела, 46`
Два върха, двама приятели и две ски спускания. Анджей Баргиел и Йендрек Барановски бродят из Каракорум, за да създадат своя история. Този филм е ски пътешествие, разказано от приятели, изпълнени със страст и любов към високите планини и карането на ски на височина над 6000 метра. Участниците в ски експедицията в Каракорум имат за цел да изкачат и да се спуснат от два шестхилядника – разположени в долината Гидимс-Дур, връх Яваш Сар II (6178 м над морското равнище) и връх Лайла (6096 м над морското равнище), разположен в долината Хуше. И двата върха са в пакистанската част на Каракорум, втората по големина планинска верига след Хималаите. Другата цел на експедиционерите е да изследват нови райони, за да намерят цели за постигане при бъдещи пътувания. Пътуването завършва с двоен успех. Покоряват и двата върха с интервал от само десет дни и се спускат със ски. Първият от тях – девственият връх Яваш Сар II, е изкачен от Анджей Баргиел на 30 април 2021 г. Той е първият човек в историята, който прави това. След като достига върха, Анджей Баргиел се спуска със ски до подножието. Така целта за тази част от експедицията е реализирана само частично. Анджей изкачва върха сам, а Йендрек Барановски го изчаква по средата поради недостатъчна аклиматизация. Спускането със ски по силно заледения връх се осъществява с помощта на въжета. Атакуват върха след по-малко от един ден в базовия лагер и изграждат преден базов лагер в подножието на планината. Вторият връх – Лайла, е покорен съвместно от Анджей Баргиел и Йендрек Барановски на 10 май 2021 г. Те са първите поляци в историята, които правят това. Поради заснежени условия и заледяване на конусната част не е възможно да карат ски от самия връх. Затова решават да оставят ските на 150 метра под върха, откъдето започва спускането до базата. Този филм не е само разказ за планински предизвикателства. Това е преди всичко история за едно приключение, свързано с опознаване на местната култура и запознанства с много интересни хора, прекарване на време заедно с приятели по време на дълги преходи. Експедицията е част от уникалния ски проект „Hic Sunt Leones“ (латинска фраза, която означава „тук има лъвове“ и се използва за обозначаване на неизследвани и непознати територии), иницииран от самия Анджей Баргиел. Вдъхновен от предишния си опит, той представя информация за стереотипа на алпиниста „мъченик“ и използва знанията си, за да организира индивидуални експедиции. Основната цел на този проект е да се направят ски спускания от най-високите планини в света и да се докаже, че карането на ски е възможно дори на върха на света. Откриващата експедиция на проекта е „Ски предизвикателство до Шишапангма“ – първата полска ски експедиция до Хималаите. Основната му цел е бързо изкачване до върха Шишапангма (8013 м н.в.) и след това спускане със ски.

18:56 – 19:30 ч.
„Северните 6“, 2021, Германия, Франк Кречман, Том Дауер, 30`
Северните 6 се считат за шестте най-големи предизвикателства на Алпите: северните стени на Гросе Сине, Пиц Бадиле, Матерхорн, Айгер, Пти Дрю и Гранд Жорас. Преди почти 70 години френският планински водач Гастон Ребюфа пише за сенчестите преходи в своята класика „Звезди и бури“: „Сбъднатата мечта ражда нова мечта – сега исках да изкача всички големи северни стени.“ Изкачването на всяка от тях е цел в живота на много алпинисти, известна още като „Големият шлем на алпинизма“. Швейцарецът Рожер Шали и южнотиролецът Симон Гитл са изкатерили всичките шест склона няколко пъти. Но те имат и нова мечта: целта им е да изкачат емблематичните стени без прекъсване и да изминат разстоянията между върховете без допълнителна помощ. Когато тръгват в една прохладна есенна утрин, им предстои почти невъзможно начинание: 1100 километра разстояние, 30 770 метра изкачване и 29 470 метра спускане, които смятат да достигнат на велосипеди, пеша, на въжета и с парапланер. Това е специално планинско пътешествие само за опитни хора. Защото всеки знае, че към Великите северни стени трябва да се подхожда само с повишено внимание и смирение.

19:30 – 19:40 ч. – почивка

19:40 – 21:22 ч.
„Светостта на пространството“, 2022, САЩ, Ренан Озтюрк, Фреди Уилкинсън, 102`
Брад Уошбърн е най-великият въздушен планински фотограф на всички времена. Висейки от отворената врата на самолет, той прелита над некартографирани планински вериги и заснема емблематични изображения. Повече от осемдесет години, след като Уошбърн за първи път снима Денали от въздуха, приятелите катерачи Ренан Йозтюрк и Фреди Уилкинсън разглеждат някои от изображенията на Уошбърн. Хрумва им налудничава идея, която става мечта: вместо да се изкачат нагоре, те прекосяват настрани – през най-страховитите върхове на масива Лосовият зъб. Заснет в продължение на пет години, СВЕТОСТТА НА ПРОСТРАНСТВОТО обединява визуални елементи от най-високо ниво – от зашеметяващи широкоформатни черно-бели снимки на Уошбърн и Адамс до най-съвременна кинематография от хеликоптер и космическа фотография – с незабравима история, обхващащи поколения. Това е едновременно приказка за приключения, със спиращи сърцето моменти и празнуване на изследователския дух.
Награда на филм за планинарски спортове, приключения и изследвания на Международния Банскофилмфест 2022.

29 март (сряда)

18:00 – 18:40 ч.
Презентация „Четирите най-красиви върхове на Земята, изкачени от Жеко Вътев – Матерхорн , Алпамайо, Хан Тенгри и Ама Даблам“ – автор Жеко Вътев

18:40 – 19:36 ч.
#TO_BE, 2021, Полша, Гжегож Липец, 54`
Артистично кино от двучленен екип – Мая Петрашевска-Копер и Гжегож Липец. Комбинацията от техните артистични виждания, чувствителност и индивидуален стил на разказване с изображения, музика, графики и анимации има изненадващ ефект. Създателите изправят зрителя пред велика личност, един от най-бележитите полски алпинисти, Кшищоф Виелицки. Филмът разкрива как човекът напуска планините и се връща у дома. #TO_BE е философска история за приятелството, партньорството и природата, но и спиращо дъха виртуално пътуване до четиринадесетте осемхилядника – без патос, с уважение към хората и природата. Зрителят придружава Виелицки при изкачването на най-високите планини в света, но отива и в градината с него, за да бере зеленчуци. И започва да се чуди кое е по-важно.

19:36 – 19:46 ч. – почивка

19:46 – 21:20 ч.
„На добър час, поляци!”, 2020, Полша/САЩ, Адам Наврот, 88`
„На добър час, поляци!“ разказва историята на петима полски студенти на ръба на зрелостта, които умело манипулират съветската система така, че да се озоват на експедиция с каяк в Америка с шестколесен военен камион, оборудване „направи си сам“ и почти никакви умения за спускане по бързеи. Историята проследява тяхното епично двугодишно пътешествие, което кулминира с рекордно първо спускане по най-дълбокия каньон в света. Каякарите попадат под съветския прицел, след като използват новата си слава, за да се борят за демокрация в Източния блок.
Награда „Петър Атанасов” за най-добър сценарий на Международния Банско филм фест 2022.

21:20 – 21:35 ч.
„Сантяго”, 2021, България, Андрей Кулев, 16`
Филм за приятелството на едно дете и стар рибар. Вдъхновен от „Старецът и морето“ на Хемингуей. Андрей Кулев е продуцент, режисьор, сценарист, илюстратор. Завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Илюстратор и дизайнер на редица книги и списания. Член на Съюза на българските художници и на Съюза на българските филмови дейци. От 2011 г. е арт директор на Световния фестивал на анимационния филм – Варна. Режисьор е на филмите „Пълнолуние“, „Поет и Пегас“, „Линията“, „Пианистът“, „Любов с превалявания“, („Златен ритон“ за анимационен филм, 2015), „Риби, плувци, кораби“, „Нощите на един самотен вестоносец“.
Награда УНИКА за най-добър български филм на Международния Банско филм фест 2022.

30 март (четвъртък)
18:00 – 19:13 ч.
„Списъкът: всичко или нищо”, 2021, Австрия, Ерик Кросланд, 73`
През 2016 г. Джеръми Хайц прави списък с най-емблематичните маршрути в Алпите и се спуска по тях по-бързо от всеки преди него за филма „Списъкът“. Това постижение води до пълно преосмисляне на класическите ски спускания и преминаване към изцяло ново ниво на фрийрайд. Но по думите на легендарния ски алпинист Силвен Содан: „Направи го в Швейцария, сега трябва да го направиш по света“. Този нов филм отговаря на това предизвикателство. Документалният филм проследява Джеръми и неговия доверен планински партньор Сам Антаматен, докато търсят ски спускания по най-високите планински вериги. От Андите до Каракорум и родния им район между тях, Сам и Джеръми прекарват последните няколко години в опити да разширят дефиницията за „стръмно каране на ски“. Това пътуване променя живота им и поставя толкова въпроси, колкото и отговори. Заглавието на филма казва всичко: или успяваш, или се връщаш без нищо, което да покажеш за времето, прекарано далеч от дома, и за рисковете, които си поел.
Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Международния Банско филм фест 2022.

19:13 – 19:23 ч. – почивка

19:13 – 21:00 ч.
„След Антарктида“, 2021, САЩ, Таша Ван Занд, 105`
„След Антарктида“ проследява житейското пътуване на полярния изследовател Уил Стегър като очевидец на най-големите промени в полярните региони на нашата планета. В драматичен опит да повиши осведомеността за променящия се континент, международна експедиция, водена от известния изследовател Уил Стегер, се впуска в първата по рода си международна експедиция от бряг до бряг през Антарктида през 1989 г. Шестима изследователи от 6 държави (САЩ, Русия, Япония, Франция, Италия Великобритания) и техните кучешки впрягове смело издържат на виещите се бури, под- нулеви температури, снежните пукнатини и други опасности, докато пресичат ледения континент. Сега, тридесет години от експедицията, Стегер отново се отправя към леда - този път на противоположния край на планетата. Умело преплитайки съвременното си пътешествие с редки, динамични кадри от експедицията през 1989 г.
Голяма награда на Международния Банско филм фест 2022.

21:00 – 21:30 ч.
Освободеното катерене“, 2020, Франция, Беноа Регор, 26`
Антоан Ле Менестрел, бивш катерач на високо ниво, ни разказва много открито и с чувствителност, неговата история със скалите на Бюкс във Франция. Споделя и виждането си за катеренето в днешно време. Щом открива Бюкс като много млад, заедно с брат си и родителите си, той се отдава на опознаването на тези скали и на прокарването на маршрути там. Част от историята на катеренето се пише тук, в Бюкс, със знаменитата „група на парижаните“ на която той е член и с прокарването на първия 8А маршрут. Антоан също ни разказва за начина си на мислене навремето, за размислите си за смисъла на живота, на неговия живот. Връща се отново по маршрути като „Сън на пеперуда“, „Пясъчната роза“ и дори и „Розата и Вампира“, по които води и нас. Вече 55-годишен, той изразява начина си на катерене, като „освободено катерене“. Освободено от ограниченията на етиките на спорта, тези етики, които той самия е проповядвал, когато е бил по-млад. Да се научим да се насладим на пътя а не на целта, да се грижим за тялото си и да споделяме преживяванията, това го вълнува сега. Този красив документален филм споделя различен поглед за катеренето.

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“