6 април 2023 г. (четвъртък), 17:30 ч., фоайе ниша първи етаж
Благотворителна фотоизложба на Йорданка Джонджорова „Магията на Кападокия“.
Остава до 23 април 2023 г.

***

МАГИЯТА НА КАПАДОКИЯ

Казвам се Йорданка Джонджорова – журналист, пътешественик и фотограф любител. „Магията на Кападокия“ е четвъртата ми самостоятелна фотоизложба, отново благотворителна. Набраните средства дарявам в помощ на децата, пострадали от разрушителните земетресения в Турция на 6 февруари 2023-та година.
В трийсет цветни фотоса се опитвам да покажа Кападокия – вълшебна, магична, пъстра и завладяваща. Трудно и дори невъзможно е да се опише Кападокия, защото тя се преживява с очите и сърцето! Открих за себе си, че ако душата копнее за нещо фантастично и неземно, събиращо ведно история, екзотика и красота, трябва да види Кападокия.
Кападокия – Земя на красивите коне, е историческа област в Централен Анадол, Турция, с главен град Невшехир, разположена в радиус от 250 км. Географските ѝ елементи включват чутовни образувания от меки вулканични скали, оформени като кули, конуси, долини и пещери. В тях са издълбани храмове и цели тунелни комплекси от византийско и ислямско време. Кападокия е земя на истини и легенди, място на най-древните човешки поселения, земя на великолепния неолитен град Чаталхаюк от 6 200 г. преди Христа. Земя на хети, перси, елини, на Александър Велики, на римски, византийски, селджукски и османски владетели, родното място на християнските светци Георги, Василий, Нино и Симеон, където още отекват стъпките на апостол Павел.
По тези места великата природа е изваяла безподобни геологически скулптури, практично видоизменяни от местните в невероятна хармония с нея. Кападокия е Гьореме – националният музей под открито небе, под егидата на Юнеско от 1985 г. С над 15 скални църкви, манастири и трапезарии, съхранили ярки християнски стенописи от 4-ти до 19-и век. Кападокия са изумителните подземни градове Каймаклъ и Деринкую, подслонили човека две хилядолетия преди Христа, с лабиринти до 85 метра дълбочина, удивляващи и днес с вентилация и устройство. Кападокия е грънчарският център Аванос, наследник на древната Ванеса, съхранил един от най-първите човешки занаяти още от хетите. Кападокия са извисените стометрови скални цитадели в Учхисар и Ортахисар, чиито най-високи кули разкриват от птичи поглед вулканичното море на долините.
Кападокия са стотиците светещи балони, издигнати по изгрев слънце над мистичните долини Дервент или Пашабаг, Зелве или Юргюп, обагрени в розово, златисто жълто до прозрачно ведросиньо. Кападокия са всички гостоприемни градчета, където дружелюбните и усмихнати домакини посрещат туристи от цял свят.
Постарах се фотосите, запечатали „Магията на Кападокия“, да са като прекрасна огърлица от цветове, пейзажи, атмосфера за очите и душата. За информация Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

izlozhba Kapadokia

 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“