9 октомври 2023 г. (понеделник), 18:00 ч., зала първи етаж
Журналистът Георги Тошев представя книгата „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“ (2. доп. изд., Книгомания, 2022) и документалния филм „Рицарят на смеха“ (АРТ пръдъкшънс), посветени на артиста Георги Парцалев.
Луксозната книга от 272 страници допълва представата ни за един от най-любимите на публиката български актьори. Новото издание включва малко известни факти за живота на актьора, части от интервюта и над 300 снимки, някои от които се публикуват за първи път.
Това е възможно най-пълното откъм детайли издание, което е излизало някога в памет на талантливия артист, коментира авторът на книгата Георги Тошев.
В изданието се представя хронологично и без субективизъм животът и професионалното израстване на най-емблематичния български актьор. На страниците виждаме реални свидетелства за живота му, непубликувани кадри от личния архив на Георги Парцалев, непоказвани портрети с поименни автографи, спомени и изповеди на най-близките колеги и приятели до Парцалев – Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Латинка Петрова, Лили Иванова, Славчо Пеев.
В рамките на вечерта, посветена на Георги Парцалев, ще бъде прожектиран и филмът „Рицарят на смеха“ (АРТ Пръдъкшънс) с режисьор Георги Тошев, в който са включени последните интервюта на актрисите Стоянка Мутафова и Татяна Лолова.

Георги Парцалев е оставил много малко интервюта. Според колегите му актьорът не обичал да говори за живота и работата си. Други негови съвременници твърдят, че не е бил от галениците на тогавашните медии. В това ново издание съм включил (не)репетиран монолог, съставен от цитати, взети от негови интервюта. Опитах се да събера важни свидетелства за работата и любопитни факти от живота на един от най-обичаните български актьори. Добавени са и нови непубликувани досега снимки. – Георги Тошев

Новото издание е допълнено също така с цитати от взети интервюта на Георги Парцалев, направени в периода 1972 – 1985 г. Според колеги и съвременници комикът не обичал да говори за живота и работата си и след него остават съвсем малко интервюта. Не е сред галениците на тогавашните медии. 

Корица на книга

 

Когато човек се занимава и живее с хумора, тогава у него се създава и друго усещане – за нещо тъжно. Аз съм чувствителен човек и винаги търся тъжното в комичното и на сцената, и в живота. – Георги Парцалев.

Входът е свободен.
Книгата ще може да бъде закупена на място, като ще имате възможност да получите личен автограф от автора.

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“