От 6 до 29 февруари 2024 г. във  фоайето на първия етаж на библиотеката ще гостува фотографската изложба „Далеч от Африка“ на фондация „Ден Гри“.

За изложбата  „Далеч от Африка“ театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получиха награда „Пловдив“ 2023 за изключителни постижения в сферата на фотографията. Фотографиите отразяват дейности по програмата „Артисти за деца“ (уникален български модел за прилагане на театрално изкуство за социална промяна), които въвличат мултикултурни екипи от артисти и деца в риск в творчески обучения и приказни театрални фестивали, реализирани петнайсет години в България и шест години в Африка.

Програмата „Артисти за деца“ е продуцирана от Фондация „Ден Гри“ и ръководена от Елена Панайотова в България (2002 – 2017) и в Африка (2011 – 2017). В програмата са били въвлечени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 артисти от Африка и Европа са обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. В програмата са участвали млади артисти и студенти в изпълнителски и визуални изкуства от четири континента и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България (с. Широка лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).

На 19 февруари 2024 г. (понеделник) от 18:30 ч. ще ни гостуват Елена Панайотова и Атанас Кънев, за да ни разходят до Африка с разказите си и да направим премиера на книгата „Приложен татър: Теория и практики от България до Африка“ на Елена Панайотова, която за първи път обединява сериозно теоретично изследване за появата на т.нар. „приложен театър“ в глобален контекст и споделя емпиричен многогодишен мултикултурен опит.

Фотоизложбата и премиерата на книгата са част от събитията, съпътстващи тазгодишното издание в Стара Загора от 9 до 29 февруари на Master of Art Film fest – фестивалът за документално кино за изкуство без аналог в Източна Европа. Той се провежда паралелно в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. В Стара Загора събитието се случва за 4-та поредна година по инициатива на културна организация „АртЕриа“ в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“