4 февруари 2017 г. (събота), 18:00 ч., зала първи етаж

ДЖАЗОСПЕКЦИЯ – като на кино!

На 12 ноември 2016 г. от 18:00 часа в препълнената зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Старозагорската опера представи своята най-нова концертна продукция ДЖАЗОСПЕКЦИЯ. Сега отново ще може да гледате концерта на 4 февруари 2017 г. ( събота) от 18:00 часа на същото място. Не пропускайте!

Концертът е по идея на диригента Димитър Косев, сценарий и режисура на Славчо Николов, мултимедия – Пламен Асенов. Талантливите артисти и този път ще поднесат музиката на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka“. Джаз сюитата на Клод Боллинг ще прозвучи в изпълнение на Ива Профирова – флейта, Димитър Косев – пиано, Илия Игрибозов – контрабас и Атанас Георгиев – ударни. Мултимедия – Пламен Асенов.
Режисьорът Славчо Николов за ДЖАЗОСПЕКЦИЯ – френски джаз в картини: Темата, която разглежда концертът, е глобална и изключително болезнена. Планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората прави света да е такъв, какъвто е днес, и само от нас зависи какъв ще бъде! Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетава и се допълва в цялостния образ на концерта. Подборът на кадри от филма „Baraka“ кореспондира с музиката на „Сюитата за флейта и джаз трио пиано“. Това е „Джазоспекция“. Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание. Музикално концертът е базиран на джаз сюитата на Клод Боллинг, френски композитор, написал музиката на над сто филма, от които най-известни са „Калифорнйска сюита“ и „Трима мъже за убиване“ . „Сюитата за флейта и джаз трио пиано“ е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата Грами, в категория за „Най-добра камерна музика„. Сюитата се състои от седем части: „Барок и синьо“, „Сантиментално“, „Явански“, „Краткотраен“, „Ирландски“, „Универсален“, „Бърз“. Кадрите в този концерт са заимствани от филма на Рон Фрик „Baraka“ от 1992 година. Филм без думи, сниман в продължение на 14 месеца, на 70 мм лента, в 24 страни, на шест континента. Лентата показва някои от най-красивите места по света, в уникална кадрова скорост. Позабравен филм, който всеки от нас трябва да гледа. Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема. „Природа“, „Религии“, „Полезни изкопаеми“, „Войните, които се водят за тях“ , „Народа и децата“ , „Урбанизацията“ и „Системата“.
Авторите Клод Боллинг и Рон Фрик , представители на „Бейби бумърите“, режисьорът Славчо Николов („Х поколението“) и диригентът Димитър Косев („Милениумите“), ще се опитат в този кратък концерт, заедно с помощта на музикантите: Ива Профирова – флейта („Милениумите“), Димитър Косев – пиано, Илия Игрибозов – контрабас и Атанас Георгиев – ударни, както и мултимедията на Пламен Асенов („Х поколението“), да изразят своето виждане за днешния свят. С посланието – да се опитаме да го направим по-добър за бъдещите поколения!

Билети: на касата на Държавна опера Стара Загора.

Концерт френски джаз

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“