9 май 2014 г. (петък) от 18.30 ч., фоайе първи етаж
Откриване на Фотоизложба "Високи Хималаи – мечта отвъд долините", посветена на 30 години от първото изкачване на българи на Еверест. Автори: Румен Воденичаров, Мирослав Маладжиков, Иван Мутафов.
Организатори: Туристическо дружество "Сърнена гора", Регионална библиотека
Изложбата пред старозагорци ще представи Иван Мутафов.

Фотоизложбата “Високи Хималаи – мечта отвъд долините” включва 50 снимки. Техни автори са алпинистите Румен Воденичаров, Мирослав Маладжиков, Иван Мутафов. Всички снимки са правени на около 5000 метра. Мотото на екпозицията е “Мечта отвъд долините” и е свързано с едноименната книга на Людмил Янков, посветена на Христо Проданов.

Изложба е посветена на 30-годишнината от най-голямата българска експедиция, при която връх Еверест беше изкачен за първи път от петима българи. Авторите на фотосите показват Хималаите в различни сезони и часове на денонощието. Това е възможно, защото снимките са правени в голям период от време, през различни години. Румен Воденичаров, който е най-добрият познавач на района, е започнал да снима през 1980 г. Най-старата снимка в изложбата е от 1984 г. и точно с нея започва експозицията. Иван Мутафов разказва, че е избирал кадрите сред стотиците фотоси, които той и приятелите му са правили по време на различни експедиции.

Снимките показват голяма част от Хималаите и основните райони на планината – върховете Даулагири, Анапурна, Еверест, Макалу и Канчанджонга.
Във всяка е вложен много труд, свързан с дебнене на точния момент, а също и с капризите на планината и студеното време. Фотосите, които се показват в изложбата, са правени без специални фотографски прийоми и се показват без компютърната обработка. Само при някои има единствено леко подчертаване на контраста, обясняват авторите.

На 20 април 1984 г. Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест. Изкачването е тринадесетото в света без кислороден апарат и е направено по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокият път“. Проданов изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Той е първият човек, покорил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха), и четвъртият алпинист в света, който е направил това сам.

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“