„Комиксът е изкуство на синтеза, на границата между литература и графика, кино и анимация. Те му помагат да разказва истории със специфичните си инструменти, да внушава идеи, да възпитава, да провокира, да разсмива и осмива.” (Антон Стайков)

Историята на българския комикс е част от културната ни история. Зародилото се у нас в края на XIX век девето изкуство достига златния си период в развитието на българските рисувани истории през 80-те години на 20 в., когато се публикуват 42 книжки на списание „Дъга” и 18 – на „Чуден свят”. Списанията са добре познати на българските деца и възрастни. Създадената от издателство „Народна младеж” комиксовата поредица „Чуден свят” се появява една година след първия брой на списание „Дъга” (края на 1980 година) и няма определена периодичност. Тиражът й от 100 000 броя се изчерпва бързо и са малко притежателите на пълното течение. Регионална библиотека „Захарий Княжески” е сред тях благодарение на запаления читател и популяризатор на комиксите Стамен Колев, дарил ни всички книжки.


Емблематична за списанието е поредицата „Радул” (бр. 3 – 6, 8, 12). Приключенският комикс на Евгений Йорданов и Петър Станимиров пресъздава събития от времето на османското владичество. Не по-малко интересни  и убедителни са рисуваните истории „Легенда за Калиакра” (бр. 11 – 12)  и „Черноризец Храбър” (бр. 13) на Антония Дончева и Георги Дамянов. Интересът на читателите през годините се поддържа и с дългите поредици „Робин Худ” по Хауърд Пайл (бр. 2 – 8), „Морският ястреб” по Рафаел Сабатини (бр. 14 – 18), „Пътешествията на Гъливер” по Джонатан Суифт (бр. 9, 11, 13, 15 – 18), както и с адаптации на приказки от български и чужди автори („Свадлив дядо” по Ангел Каралийчев (бр. 14), „Чудната свирка” по Ран Босилек (бр. 17),  „Славеят” по Х. К. Андерсен” (бр. 13) и др.
На страниците на списанието се публикуват и загадки, ребуси, лабиринти, фокуси, интересни истории от света на науката, както и исторически есета за българи възрожденци (Георги Данчов – Зографина – пилотен брой). Във всеки брой е отредено място за материали, свързани с естрада, музика, спорт. Фотографии с автографи и посвещения на читателите придружават интервютата на естрадните певци Михаил Белчев (бр. 1), ВГ „Тоника – СВ (бр. 2), Лили Иванова (бр. 7), Джани Моранди (бр. 9), ВИГ „Тангра” (бр. 16) и др.; биографични материали за композиторите Борис Карадимчев (бр. 13) и Петър Ступел (бр. 15); за актьорите Стефан Данаилов (бр. 5), Димитър Буйнозов (бр. 6), Велко Кънев (бр. 14); за мага Евстати Христов – Сенко (бр. 7); за спортистите Георги Аспарухов – Гунди (бр. 4), Стефка Костадинова (бр. 12) и Йорданка Донкова (бр. 15) и за много други известни личности.
Освен рисувани поредици са публикувани и научнофантастични разкази от Рей Бредбъри (бр. 3), Айзък Азимов (бр. 11) и др., както и криминално-приключенски разкази от Агата Кристи (бр. 9), Артър Конан Дойл (бр. 2, 5).
Списанието подарява на читателите си играчки от хартия, които се сглобяват с оригами техники в животни, къщи и роботи.
И така до 1990 година, когато бр. 18 на „Чуден свят” става последен. Не успяват читателите да дочетат „Морският ястреб”, да „видят” втори епизод на фантастичната поредица „Завръщане от Терра – 2” (Илия Сърилиев, сц. Г. К. Кирилов)…

С дарението на цялата поредица на списанието Стамен Колев предоставя възможност на старозагорци отново да се върнат в детството и да покажат част от него на своите деца, докосвайки се до изкуството на комикса и неговата история. Благодарим!
Списание „Чуден свят” може да се ползва в читалнята на Детски отдел на Библиотеката.
Очакваме Ви!

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“