На 17 май 2022 г. г-н Н. Луканов дари на институцията аудиозаписи, поместени в 186 кампактдиска и 90 аудиокасети. Дарението е изключително ценно, защото е събирано от цял свят в продължение на много години. В тях са  събрани историята на Музикално общество „Борис Христов“ – Стара Загора, както и е отразено творчеството на великия бас Борис Христов. „Регионалната библиотека се обогатява с нещо, което няма нито една библиотека в България, и няма и да има татакова богатство, каквото предоставям на тази, любима за мен, институция. Записите са събирани повече от 30 години от престижни места, включително и световноизвестната компания EMI Records, която ми изпрати всички свои записи на Борис Христов.“ (Н. Луканов)

Това е второто дарение на Нино Луканов за библиотеката. Благодарение на двете дарения на г-н Луканов, ние се сдобихме с много голям архив от видео и аудиозаписи от и за Борис Христов.

Наред със записите на арии, концерти, цели опери с Борис Христов, се открояват и са много ценни документалните записи. Такъв е записът на първата сбирка от поредицата „Вечери с изкуството на Борис Христов“; Аудиозапис на първата среща на 29 февруари 1995 г. в Художествена галерия Стара Загора – „Вечер в памет на Борис Христов“, на която е присъствал и Старозагорският митрополит Панкратий (запазен е и неговият глас); Две интервюта с Борис Христов – среща с почитателите му и с Пенка Касабова – сестрата на Гео Милев, изиграла огромна роля за по-нататъшната му певческа кариера; Разговор с братовчедката на Борис Христов и с неговия приятел Любомир Живков; Интервю със съпругата на Христов – г-жа Франка в нейния дом в Италия и др.

Звуконосителите са придружени с ръчно написан от дарителя каталог. Ще бъдат съхранени във фонда на библиотеката. След тяхната обработка ще са достъпни за потребителите.

Благодарим за поредния дарителския жест!

дарение

дарение

дарение

дарение

 

53. Фестивал на оперното
и балетното изкуство

baner FOBI 2023

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“