На 17 май 2022 г. г-н Н. Луканов дари на институцията аудиозаписи, поместени в 186 кампактдиска и 90 аудиокасети. Дарението е изключително ценно, защото е събирано от цял свят в продължение на много години. В тях са  събрани историята на Музикално общество „Борис Христов“ – Стара Загора, както и е отразено творчеството на великия бас Борис Христов. „Регионалната библиотека се обогатява с нещо, което няма нито една библиотека в България, и няма и да има татакова богатство, каквото предоставям на тази, любима за мен, институция. Записите са събирани повече от 30 години от престижни места, включително и световноизвестната компания EMI Records, която ми изпрати всички свои записи на Борис Христов.“ (Н. Луканов)

Това е второто дарение на Нино Луканов за библиотеката. Благодарение на двете дарения на г-н Луканов, ние се сдобихме с много голям архив от видео и аудиозаписи от и за Борис Христов.

Наред със записите на арии, концерти, цели опери с Борис Христов, се открояват и са много ценни документалните записи. Такъв е записът на първата сбирка от поредицата „Вечери с изкуството на Борис Христов“; Аудиозапис на първата среща на 29 февруари 1995 г. в Художествена галерия Стара Загора – „Вечер в памет на Борис Христов“, на която е присъствал и Старозагорският митрополит Панкратий (запазен е и неговият глас); Две интервюта с Борис Христов – среща с почитателите му и с Пенка Касабова – сестрата на Гео Милев, изиграла огромна роля за по-нататъшната му певческа кариера; Разговор с братовчедката на Борис Христов и с неговия приятел Любомир Живков; Интервю със съпругата на Христов – г-жа Франка в нейния дом в Италия и др.

Звуконосителите са придружени с ръчно написан от дарителя каталог. Ще бъдат съхранени във фонда на библиотеката. След тяхната обработка ще са достъпни за потребителите.

Благодарим за поредния дарителския жест!

дарение

дарение

дарение

дарение

 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“