В навечерието на Деня на Стара Загора, на 3 октомври 2017 г. (вторник) в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Надежда Груева – директор на библиотеката откри фотоизложбата „Поздравъ от Стара Загора“. На откриването присъстваха зам.-кметът Иванка Сотирова, началник отдел Култура в Община Стара Загора – Диана Атанасова, участниците във фотоконкурса, както и много старозагорци.
Изложбата е резултат от обявения през месец юли конкурс. Включените картички и снимки показват интересни и важни за града и хората му места и сгради – как са изглеждали преди повече от седемдесет години и какъв е видът им сега. Конкурсът е посветен на 140 г. от обявяването на Руско-турската освободителна война (1877 г.) и на Европейските дни на наследството в България. Представени бяха 15 обекта от града, които са запечатани на пощенски картички от началото на ХХ век. Задачата на участниците в конкурса беше да представят своите дигитални еквиваленти на тези места от съвременния град – Стара Загора през окото на съвременната камера!
До крайния срок, 8 септември, бяха получени 58 фотографии на 17 автори, на възраст от 13 до 69 години. Жури с председател професионалния фотограф Цветан Четъшки номинира десет от представените творби, които да бъдат включени в изложбата. Участниците във фотоконкурса „Поздравъ от Стара Загора”, избрани от журито за участие в изложбата, са: Антон Димов, Димитър Александров, Димитър Узунов, Елеонора Димова, Емил Енчев, Иван Хаджийски, Илия Стоилов, Мария Михова, Николай Димитров, Стефан Стоянович и Стоян Данев. Дугите участници в конкурса бяха: Елена Йорданова, Енчо Иванов, Зорница Динева, Йовчо Йовчев, Маргарита Чакърова и Росен Минчев.
Изложбата е оформена на подвижни пана за да може лесно и бързо да се транспортира и подрежда на различни места в училища, читалища, малки селища и библиотеки в региона и страната. Чрез генерирания QR код може да бъде разглеждана и чрез мобилни устройства. 
Конкурсът и изложбата са реализирани с финансовата подкрепа на Община Стара Загора и медийното партньорство на сайта dolap.bg.

Изложбата може да бъде разгледана във фоайето на Регионалната библиотека до 3 ноември или на адрес: https://www.libsz.org/36-mobilni-izlozhbi/697-izlozhba-pozdrava-ot-stara-zagora.
Снимки от събитието във фейсбук страницата на библиотеката.

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“