От 14 до 18 май 2018 г. в България за тринадесета поредна година се проведе застъпническата кампания Национална библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) под надслов „Достойно бъдеще за нашите библиотеки”. Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора участва в националните и организира регионални събития за деца и възрастни.

Библиотеката участва в официалното откриване и във фотоизложбата „Националната библиотека и регионалните библиотеки в България" открита на 15 май 2018 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий". В 25 пана е представена дейността на НБКМ и регионалните библиотеки като основен източник за библиотечно-информационно обслужване на гражданите и гръбнак на националната библиотечна мрежа. Те координират и предоставят експертно-консултантска помощ на над 3000 читалищни библиотеки в страната и подпомагат общинската администрация при реализиране на културната политика в областта на библиотечното дело.

Ученици от десети клас на СУ „Максим Горки” с профил руски и испански език, водени от преподавателите Веселина Танева (география и икономика) и Анна Станчева (български език и литература), участваха в Деня на отворените врати в Справочно-библиографския отдел и сектор „Краезнание”. Специалистите Петя Синкова, Малина Денчева и Малина Николова представиха накратко библиотеката и услугите, които предлага на своите читатели. Демонстрираха самостоятелно търсене на информация в електронния каталог по определена тема или на конкретна книга и автор. Учениците бяха разделени на три отбора и работиха по самостоятелни игрови задачи. Справиха се отлично и получиха пет сертификата за безплатни читателски карти.

Три групи деца посетиха Детския отдел и се запознаха с възможностите на библиотеката. Учениците от Второ основно училище „Петко Р. Славейков” научиха как се подреждат книгите, как да търсят дадено заглавие и колко различни по формат и съдържание документи се съхраняват и предоставят на читателите. Засегнати бяха и темите за авторското право и информационната грамотност. Децата изработиха сами книгоразделители, които остават като спомен от посещението. Ученици от СУ „Васил Левски” бяха библиотекари за няколко часа. Доброволците работиха с програмата за заемане на документи и обслужваха читатели.

Специалисти от компания „КонтурГлобал Марица Изток 3” – дългогодишни наши партньори и дарители, чрез библиотеката се срещнаха с деца, лишени от родителски грижи и им помогнаха да се ориентират в потока от правна информация, особено такава, свързана с правата и задълженията им като пълнолетни граждани.

Разпространени бяха информационно-рекламни материали за НБС и за библиотеките в Стара Загора.

От 1 май 2018 г. до 1 юни 2018 г. всички читатели, задържали заетите книги по-дълго от регламентирания едномесечен срок, могат да ги върнат без санкции.

 

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“