Юбилеен сборник за поета Иван Хаджихристов бе представен пред старозагорската публика на 25 октомври 2022 г. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Изданието е посветено на 130 години от рождението му и 125 г. от рождението на Иван Мирчев (1897 – 1982).

Книгата „Иван Хаджихристов (1892 – 1970). Юбилеен сборник“ е третото издание от поредицата „Литературна Стара Загора“. Сборникът е издание на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, реализиран с помощта на Община Стара Загора и Музей „Литературна Стара Загора“. Съставители са Иван Матев – Музей „Литературна Стара Загора“, Петка Синкова, Малина Денчева и Малина Николова – Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Книгата съдържа литературен анализ с автор Иван Матев, подробна библиография, чиято цел е да направи по-пълно представяне на творчество на Иван Хаджихристов и на публикациите „за него“. Представя и експозициите, посветени на поетите Иван Хаджихристов и Иван Мирчев, които могат да бъдат разгледани в Музей „Литературна Стара Загора“.

Всички дейности - координационни, технически и творчески по странирането и графичното оформление на книгата са дело на „Инфоз“. Сборникът има и електронно издание, достъпно чрез сайта на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ на адрес: https://www.libsz.org/61-izdaniya-na-bibliotekata/1794-izdaniya-na-bibliotekata.

На събитието И. Матев представи и дарение от книги в полза на Музей „Литературна Стара Загора“. Автор на произведенията е Николай Разник (псевдоним на Николай Христов Николов) роден в Стара Загора, потомък на три известни български рода – на Кольо Ганчев, на Гео Милев и на П. К. Яворов, лечител, медик, преподавател, автор на стихотворения.

Г-н Матев връчи благодарствен адрес на дарителката – г-жа Стефка Стефанова – съпруга на Н. Разник.

Събитието бе част от програмата на Есенни литературни дни в Стара Загора.

 

1 – 5 юни 2024
Стара Загора

ЗЛАТАТА ЛИПА
Международен филмов фестивал
за ново европейски кино

Стара Загора – история и култура

Страница за Стара Загора

Думи за обичта, изведени от творчеството на най-добрите български и световни писатели и поети

Проект Предпочитам да обичам!

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“