Премиера в Стара Загора на новата, „материализирана, хартиена, отпечатана, за разлистване, четене и прегръщане”, книга на поетесата Мария Донева, се състоя в Регионална библиотека „Захарий Княжески” на 11 януари 2017 година. „Любовта идва“ е тринадесета подред стихосбирка на талантлива поетеса, издателството е ИК „Жанет45“, а „майстор на корицата” е синът на поетесата – Иво Йорданов.
Авторката сподели пред публиката, че тази стихосбирка е първата й много лична и интимна книга.
В рамките на час, атрактивният дует Мария Донева и Здравко Георгиев (редактор в БНР), накараха публиката да се смее, да тъжи, да се замисли за …
Мария чете стихотворения за любовта към детето, стихотворения за пролетта и лятото, стихотворение за летящото прасе и тиквата, стихотворения за мъже, за живота след ден…“
Младата поетеса е печелила е награди от престижни литературни конкурси. Автор е на книгите „Очи за красотата“, „Сбогом на читателя“, „Празнината мегу нас“ (Охрид), „Има страшно“, „50 години старозагорско куклено изкуство“, „Прикоткване на смисъла“, „Меко слънце“, „Магазин за обли камъчета“, „Перце от дим“, „Заекът и неговата мечта“, „Шепа лъскави череши“, „Чисти стихотворения“ и „Тя се наслаждава на дъжда“. Драматург е в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора. Мария Донева шие играчки, не спира да пише в своя блог, да твори. Тя е драматург и култур-терапевт в Дневен център „Св.св. Козма и Дамян“, изнася концерти.
„Поезията на Мария Донева е чудесен акомпанимент за всички дишащи и чакащи моменти в живота, но не защото музиката й е монотонна или лесна, а защото е талантлива, почтена, човечна, храбро възторжена, триумфално уязвима (“живо ли е – ще кърви”); защото в нея тъгата е способна да издиша всичкия си мрак и да се превърне в радост (“една наивна топла топка перушина”), но дори да не го направи, любовта непременно идва. “Ти разбираш за какво говоря. / Затова споделям само с тебе.“.
Нева Мичева

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“