Община Стара Загора въвежда нов мобилен начин за получаване на информация, нужна на жителите и гостите на града. На различни, обществено значими и оживени места се поставят малки „умни" постери, чрез които всеки притежател на смартфон или таблет може да получи нужната му информация, примерно за горещия телефон на общината, новините, улицата, на която се намира, работно време на културни институти и др.
 
Системата се нарича SmartPoint Стара Загора и използва две иновативни технологии, внедрени в съвременните мобилни устройства (смартфони и таблети) – сканиране на т. нар. QR кодове (quick response - бърза реакция) и Near Field Communication чипове (NFC е технология за високочестотен безжичен пренос на данни на близко разстояние). И двете технологии предоставят лесен, бърз и безплатен достъп до полезна информация.
 
"Умните" постери са водоустойчиви PVC стикери с различна големина според конкретния обект, където се поставят. Системата работи след като мобилното устройство се доближи до стикера с изображението на NFC тага или се сканира с камерата на устройството си QR кода, след което се зарежда мобилен интернет сайт с подробна информация и снимки на обекта и района, в който се намирате. Всички по-популярни модели смартфони поддържат приложения четци за тези кодове. Приложения за тях могат лесно да бъдат свалени и от интернет.

Библиотека „Захарий Княжески“

042 648 131; 0888 642 151 – директор
042 648 143 – регистрация и информация
6000 Стара Загора, бул. Руски 44
--------------------------------

Eлектронен бюлетин

Актуална информация за предстоящи събития

Работно време

понеделник – петък
от 8.30 ч. до 18.30 ч.
събота
от 8.30 ч. до 14.30 ч. 

Отдел Изкуство
понеделник – петък
от 8.30 ч. до 17.00 ч.

--------------------------------
всеки последен четвъртък на месеца

неработен ден с читатели

Попитай библиотекаря

Контакт с Регионална библиотека „Захарий Княжески“